Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 15η Επιστημονική Συνάντηση της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας στο όμορφο νησί της Αίγινας, που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στη διαχείριση του χρόνιου στην ευάλωτη ομάδα των γηριατρικών ασθενών μας.
Η εκδήλωση, που ήταν χορηγία της ΕΕΑ για τα μέλη της, παρείχε ευκαιρίες για γνώση, μέσα από ενδιαφέρουσες διαλέξεις σε σύγχρονα και επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα από συναδέλφους διαφορετικών ειδικοτήτων που προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις και τους προβληματισμούς για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας, καθώς οι εκφυλιστικές παθήσεις και οι συννοσυρότητες καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την αντιμετώπισή του. Μέσα από την συζήτηση εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα όπως το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να καθορισθούν οι συνοσυρότητες και πολυσυνορότητες, το γνωσιακό και λειτουργικό επίπεδο του ασθενούς, οι θεραπευτικοί στόχοι και οι προσδοκίες, το κοινωνικό και υποστηρικτικό πλαίσιο προκειμένου να σκιαγραφηθεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα και η ενδεχόμενη λύση του. Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης, στη διαχείριση παίζει η πολυπαραγοντική προσέγγιση μέσω φαρμακολογικών αλλά και μη φαρμακολογικών (ενναλακτικών/συμπληρωματικών) θεραπειών ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υιοθέτηση της θεραπευτικής άσκησης και αυτοδιαχείρισης του ασθενούς. Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στη πολυφαρμακία, τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λαμβανόμενων παραγόντων και τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Από την άλλη, μπορούν να εφαρμοσθούν πλειάδα επεμβατικών τεχνικών που αποτελούν εναλλακτικό πλάνο θεραπείας σε αποτυχία συντηρητικής θεραπείας καθώς η ηλικία δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διενέργειά τους. Επίσης, η διαχείριση του καρκινοπαθούς με πόνο είναι κάτι παραπάνω από τη συνταγογράφηση κάποιου αναλγητικού, καθώς απαιτεί ένα πολύπλοκο αλληλοσχετιζόμενο πρόγραμμα, με τη μορφή πολυεπιστημονικής ομάδας με εξειδίκευση στους αναγκαίους τομείς, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή αντιμετώπιση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και της οικογένειάς του. Ωστόσο, η ολιστική διαχείριση των ασθενών προϋποθέτει ανθρωποκεντρική προσέγγιση, εξατομικευμένο πλάνο διαχείρισης και συνεργασία. Επίσης, αναδείχθηκαν οι ψυχολογικές και κοινωνικές προκλήσεις στην αντιμετώπιση του γηριατρικού ασθενούς με καρκίνο και το γεγονός πως η αξιολόγηση της ψυχικής του κατάστασης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου. Τέλος, η αναγκαία διεπιστημονική προσέγγιση προϋποθέτει την πολυπαραγοντική αντιμετώπιση, την εμπλοκή του ασθενούς και των φροντιστών, την εξατομίκευση του θεραπευτικού προγράμματος, την αυτοδιαχείριση/κινητοποίηση του ασθενούς και συμμόρφωση, την αλλαγή στην κουλτούρα και την συμπεριφορά και την διεπιστημονική εκπαίδευση και συνεργασία.
Με μεγάλη χαρά μοιραστήκαμε γνώσεις, πληροφορίες, σκέψεις και απόψεις σχετικά με το θέμα της επιστημονικής εκδήλωσης αλλά και ξένοιαστες ώρες στο λιμάνι της Αίγινας. Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που μας στήριξαν στην προσπάθειά μας και συνέβαλαν στην επιτυχία της είτε από το βήμα των ομιλητών ή του προεδρείου. Επίσης, ευχαριστούμε πολύ και όλους τους συνέδρους που μας τίμησαν με την φυσική τους παρουσία αυτό το δύσκολο λόγω της εκλογικής αναμέτρησης Σαββατοκύριακο.Τέλος, ευχαριστούμε τους χορηγούς που βρίσκονται πάντα αρωγοί στην προσπάθεια μας να εξελισσόμαστε προς όφελος των ασθενών μας.
Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή αντάμωση σε μία επόμενη επιστημονική συνάντηση.
Με εκτίμηση και αγάπη
Η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΑ
Χρονά Ελένη