Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της Βοκαψαϊκίνης στη διαχείριση του μετεγχειρηγικού πόνου: Μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη

Safety and Efficacy of Vocacapsaicin for Management of Postsurgical Pain: A

Randomized Clinical Trial

Shafer SL, Teichman SL, Gottlieb IJ, Singla N, Minkowitz HS, Leiman D, Vaughn B, Donovan JF.

Anesthesiology. 2024;141(2):250-261. doi: 10.1097/ALN.0000000000005027.

Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Μίχου, Ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η αποτελεσματική διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου αποτελεί μέχρι σήμερα μία πρόκληση. Η μετεγχειρητική χορήγηση οπιοειδών παραμένει η πιο δημοφιλής κλινική πρακτική παρά τις συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες αυτών και τα θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την παρατεταμένη χορήγηση τους. Η αναζήτηση ενός τοπικού αναισθητικού με αναλγητικό αποτέλεσμα που να διαρκεί πάνω από 48 ώρες αποτελεί πεδίο εντατικών ερευνών. Η καψαϊκίνη είναι ένας εκλεκτικός αγωνιστής των TRPV1 (Transient Receptor Potential Vanilloid Subfamily member 1) υποδοχέων στις C αμύελες νευρικές ίνες. Μία και μόνο θεραπευτική δόση καψαϊκίνης έχει ως αποτέλεσμα την απευαισθητοποίηση των C-ινών με παρατεταμένο αναλγητικό αποτέλεσμα που μπορεί να διαρκέσει έως μήνες. Η βοκαψαϊκίνη, ένα καινοτόμο υδατοδιαλυτό προφάρμακο, που σχεδιάστηκε ειδικά για τοπική διήθηση, απελευθερώνει καψαϊκίνη στη χειρουργική τομή φτάνοντας ταχέως σε θεραπευτικά επίπεδα στην περιοχή, χωρίς να προκαλεί αισθητικό ή κινητικό αποκλεισμό, ενώ τα επίπεδα του προφαρμάκου στη συστηματική κυκλοφορία παραμένουν χαμηλά.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών πραγματοποιήθηκε μία τριπλή, τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, όπου η βοκαψαϊκίνη χορηγήθηκε σε διάφορες δόσεις σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αποκατάσταση βλαισού μέγα δάκτυλου, ένα καλώς αναγνωρισμένο και προβλέψιμο μοντέλο μετεγχειρητικού πόνου. Όλοι οι ασθενείς έλαβαν την ίδια διεγχειρητική αναισθησία και μετεγχειρητική πολυπαραγοντική αναλγησία. Η χορήγηση 14 ml βοκαψαϊκίνης των 0,30 mg/ml (4.2 mg) είχε ως αποτέλεσμα μετρήσιμη μείωση της ανάγκης χορήγησης οπιοειδών τις πρώτες 96 ώρες μετά το χειρουργείο, σε αντίθεση με τους ασθενείς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Το αναλγητικό αποτέλεσμα είχε διάρκεια περισσότερο των δύο εβδομάδων. Επιπλέον, δεν υπήρχε διαφορά στο είδος και τη βαρύτητα των ανεπιθύμητων ενεργειών μεταξύ των ομάδων της μελέτης.

Συμπερασματικά, η βοκαψαϊκίνη αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη επιλογή για την αντιμετώπιση του μετεγχειρητικού πόνου, προσφέροντας σημαντικά οφέλη χωρίς τους κινδύνους από τη χορήγηση οπιοειδών.

Δείτε περισσότερα…