Baranidharan G, Bretherton B, Comer C, Duarte R, Cromie K. Neuropathic pain questionnaires for back pain, what do we know? Musculoskelet Sci Pract. 2023 Feb;63:102714. doi: 10.1016/j.msksp.2022.102714. Epub 2022 Dec 24. PMID: 36610828.
Ελένη Χάτσιου, ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αλγολογίας και Ανακουφιστικής Φροντίδας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η πλειονότητα του πληθυσμού θα έρθει αντιμέτωπη με οσφυαλγία κάποια στιγμή σε ποσοστό που ανέρχεται στο 84%. Ως Axial low back pain ορίζεται ο πόνος που εντοπίζεται στην οσφυϊκή περιοχή, οξύς ή αμβλύς, συνεχής ή διαλείπων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με οσφυαλγία? αιφνίδιας έναρξης τα συμπτώματα υποχωρούν. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό ασθενών οι οποίοι αναπτύσσουν χρόνια οσφυαλγία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η οσφυαλγία ταξινομείται ως αλγαισθητικός πόνος. Πρόσφατες έρευνες από την άλλη την κατατάσσουν στην κατηγορία του νευροπαθητικού πόνου, με εμφάνιση στοιχείων όπως η υπαισθησία, η αλλοδυνία και η υπεραλγησία.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες η εξέταση για την ύπαρξη νευροπαθητικού πόνου θα πρέπει να περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού, ενδελεχή κλινική εξέταση και επιπρόσθετες διαγνωστικές δοκιμασίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν είναι διαθέσιμες. Σύσταση γίνεται επίσης για χρήση ερωτηματολογίων πόνου ως εργαλεία κατά τη διαγνωστική προσέγγιση του νευροπαθητικού πόνου. Τα ερωτηματολόγια αυτά είναι τα ακόλουθα τέσσερα: LANSS, DN4, PainDETECT και StEP . Συμπληρώνονται από τον ίδιο τον ασθενή μέσα σε 5-8 λεπτά. Παρόλη την ευκολία στη χρήση τους , υπάρχουν δεδομένα που υποδεικνύουν μειωμένη ειδικότητα και ευαισθησία αυτών των εργαλείων σε περιπτώσεις μεικτού πόνου, όπως είναι και η αξονική οσφυαλγία, γι’αυτό και θα πρέπει να αξιολογούνται παράλληλα με τα υπόλοιπα ευρήματα. Τα PainDETECT και StEP έχουν μελετηθεί περισσότερο από τα υπόλοιπα σε περιπτώσεις οσφυλαγίας.
‘Όπως γίνεται αντιληπτό ο ασθενής με αξονική οσφυαλγία αποτελεί διαφοροδιαγνωστική πρόκληση στους επαγγελματίες υγείας τονίζοντας έτσι την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στον τομέα των διαγνωστικών εργαλείων, με σκοπό την άμεση ταυτοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νευροπαθητικό πόνο. Όσο νωρίτερα πιστοποιηθεί η ύπαρξη του τόσο πιο έγκαιρη και κατευθυνόμενη θα είναι η αντιμετώπιση του πόνου και συνεπώς η βελτίωση της ποιότηταw ζωής του ασθενούς.