Uzunma M. Onyeakazi, Malachy O. Columb , Adam Rosalind, Saravanakumar Kanakarajan and Helen F. Galley
British Journal of Anaesthesia 2024, 132 (4): 725e734 (2024), doi: 10.1016/j.bja.2024.01.012
Οι διαταραχές ύπνου είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο. Η μελατονίνη έχει φανεί πως βελτιώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας , ωστόσο η αποτελεσματικότητα της σε άλλες καταστάσεις μη κακοήθους, χρόνιου πόνου, δεν είναι πλήρως γνωστή. Σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή, διασταυρούμενη μελέτη με τροποποιημένης απελευθέρωσης μελατονίνης (Circadin™), μελετήθηκε η αποτελεσματικότητά της σε 60 ασθενείς με σοβαρό, χρόνιο πόνο, μη σχετιζόμενο με κακοήθεια σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς έλαβαν είτε 2 mg Circadin™, είτε εικονικό φάρμακο πριν τον ύπνο για έξι εβδομάδες. Χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά, διαγνωστικά εργαλεία εκτίμησης του ύπνου μετρήθηκαν οι διαταραχές και η ποιότητα, καθώς και η λανθάνουσα κατάσταση του ύπνου. Ο πρωτεύον σκοπός ήταν οι αυτοαναφερόμενες διαταραχές ύπνου έπειτα από 6 εβδομάδες θεραπείας.
Η θεραπεία με μελατονίνη δεν βελτίωσε τις διαταραχές του ύπνου στις 6 εβδομάδες, όμως υπήρχαν διαφορές σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, στις 3 εβδομάδες: διαταραχές ύπνου (p=0.014), λανθάνουσα κατάσταση ύπνου (p=0.04), συνολική ποιότητα ύπνου (p=0.004) και επίδραση του πόνου στον ύπνο (p=0.032). H ένταση του πόνου μειώθηκε τόσο στις 3 όσο και στις 6 εβδομάδες θεραπείας (P<0.001). Δεν υπήρχαν διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες ανάμεσα στις δυο θεραπευτικές περιόδους.
Συμπέρασμα: Η θεραπεία με μελατονίνη βελτίωσε τις διαταραχές ύπνου σε ασθενείς με σοβαρό, χρόνιο πόνο, στις 3 αλλά όχι στις 6 εβδομάδες, ενώ επίσης μείωσε την ένταση του πόνου συνολικά.