Uzumna M., Onyeakazi, Malachy O. Columb, Adam Rosalind, Saravanakumar Kanakarajan, Helen F. Galley.
British Journal of Anesthesia, Volume 132, ISSUE 4, P725-734, APRIL 2024
Melatonin treatment has consistent but transient beneficial effects on sleep measures and pain in patients with severe chronic pain: the DREAM–CP randomized controlled trial
Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο. H Μελατονίνη (Melatonin) έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας, αλλά η αποτελεσματικότητά της σε άλλες χρόνιες μη κακοήθεις καταστάσεις πόνου δεν είναι πλήρως γνωστή. Για τον σκοπό αυτό εξετάσθηκε η επίδραση της μελατονίνης σε ασθενείς με σοβαρό μη καρκινικό χρόνιο πόνο όσον αφορά στον πόνο και στον ύπνο.
Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη διπλή-τυφλή μελέτη διασταύρωσης της μελατονίνης παρατεταμένης αποδέσμευσης, σαν σκεύασμα Circadin™ σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο. Εξήντα άνδρες και γυναίκες με χρόνιο έντονο πόνο τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν είτε 2 mg Circadin™ είτε εικονικό φάρμακο πριν από τον ύπνο για 6 εβδομάδες, ακολουθούμενα από διακοπή >4 εβδομάδων και στη συνέχεια εναλλαγή στην άλλη θεραπεία. Η διαταραχή του ύπνου, η ποιότητα και ο λανθάνων χρόνος μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά επικυρωμένα εργαλεία αξιολόγησης ύπνου. Το κύριο μέτρο έκβασης ήταν η αυτοαναφερόμενη διαταραχή του ύπνου. Καταγράφηκαν επίσης οι παρενέργειες.
Η διαταραχή του ύπνου μετά από 6 εβδομάδες δεν μεταβλήθηκε σημαντικά από τη θεραπεία με μελατονίνη, αλλά παρατηρήθηκαν διαφορές στα παρακάτω μεταξύ των δύο ομάδων μετά από 3 εβδομάδες θεραπείας: διαταραχή ύπνου (P=0,014), λανθάνων χρόνος (P=0,04), συνολική ποιότητα ύπνου (P=0,004) και επίδραση του πόνου στον ύπνο (P=0,032). Οι βαθμολογίες έντασης του πόνου βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια και των δύο περιόδων θεραπείας (και οι δύο P<0,001). Δεν υπήρξαν διαφορές στις ανεπιθύμητες ενέργειες μεταξύ των περιόδων θεραπείας. Η θεραπεία με κιρκαντίνη™ δεν βελτίωσε τη διαταραχή του ύπνου σε ασθενείς με σοβαρό χρόνιο πόνο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στις 6 εβδομάδες, αλλά υπήρξαν βελτιώσεις σε πτυχές του ύπνου βραχυπρόθεσμα. Δεδομένου του ευνοϊκού προφίλ ασφάλειας, η μελατονίνη θα μπορούσε να είναι επωφελής για ορισμένους ασθενείς με χρόνιο πόνο.