Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θέση της Societal Impact of Pain (SIP) σχετικά με τη Διεθνή Κατάταξη Νοσημάτων 11ης Αναθεώρησης (ICD – 11)

Βασικές Προτάσεις

Η SIP καλεί τους κοινοτικούς και εθνικούς φορείς να:

1.      Βεβαιωθούν για την αποτελεσματική εφαρμογή της ICD – 11, η οποία διευκολύνει την καταγραφή και αναφορά των διαγνώσεων του πόνου και επιτρέπει τη διεθνή συμφωνία για τη χρήση τυποποιημένων εργαλείων. Αυτό, θα συμβάλει στην ανάπτυξη και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που είναι αλληλένδετες και μπορούν να υποστηρίξουν η μία την άλλη, εξασφαλίζοντας παράλληλα την κάλυψη των αναγκών και των δικαιωμάτων των ασθενών.

2.      Βεβαιωθούν ότι λαμβάνεται υπόψη η σημασιολογική αλληλοδραστηριότητα στην ICD – 11 και στα συστήματα πληροφοριών υγείας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή ανταλλαγή υγειονομικών δεδομένων και η τυποποιημένη κωδικοποίηση των συμπτωμάτων και των διαγνώσεων.

3.      Αναγνωρίσουν το βάρος και την επίδραση του πόνου στις κοινωνίες και τους ασθενείς και να αυξήσουν την προτεραιότητά του στα συστήματα υγείας, στη χρηματοδότηση και στη λήψη αποφάσεων.

4.      Ο πόνος ως ένδειξη ποιότητας: Ανάπτυξη μέσων για την αξιολόγηση της επίδρασης του πόνου.

5.      Έρευνα για τον πόνο: Αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα για την κοινωνική επίδραση του πόνου.

6.      Πόνος στην εργασιακή απασχόληση: Εκκίνηση ενεργειών που αντιμετωπίζουν την επίδραση του πόνου στην εργασιακή απασχόληση και την παραγωγικότητα της εργασίας και συμπερίληψη του πόνου σε σχετικές υπάρχουσες πρωτοβουλίες.

7.      Εκπαίδευση για τον πόνο: Προτεραιότητα στην εκπαίδευση για τον πόνο για επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, φορείς και για το γενικό κοινό.

 

Υπόβαθρο

Στην Ευρώπη1, υπάρχουν περίπου 740 εκατομμύρια άνθρωποι2, οι περισσότεροι από τους οποίους βιώνουν ένα επεισόδιο σοβαρού πόνου σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για περίπου το 20% αυτών, αυτός ο πόνος είναι χρόνιος πόνος. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν πόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, περίπου ισοδύναμο με το σύνολο του πληθυσμού της Γαλλίας και της Γερμανίας. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της ανεπαρκούς κατηγοριοποίησης των συμπτωμάτων του χρόνιου πόνου, γεγονός που θα επέτρεπε τη συλλογή πιο ακριβών δεδομένων.

Το 2018, η Πλατφόρμα Κοινωνικής Επίδρασης του Πόνου (SIP) δημοσίευσε την Κοινή της Δήλωση3, η οποία περιλαμβάνει προτάσεις για δράση και συνεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Κράτη Μέλη και την κοινωνία, με στόχο τη μείωση της κοινωνικής επίδρασης του πόνου. Αυτές οι προτάσεις αποτελούν τις συνολικές και καθοδηγητικές αρχές της SIP και διαιρούνται σε τέσσερις κατηγορίες: δείκτες υγείας, έρευνα, απασχόληση και εκπαίδευση.

Η Κοινή Δήλωση της SIP καλεί να εξεταστούν ευκαιρίες για να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες μέθοδοι που είναι διαθέσιμες για τον καθορισμό, την ίδρυση ή τη χρήση του πόνου ως ένδειξης στην αξιολόγηση της ποιότητας των συστημάτων υγείας, καθώς αυτό θα συμβάλει στην αξιολόγηση και στην κάλυψη του κενού που υπάρχει στα δεδομένα σχετικά με την κοινωνική επίδραση του πόνου3.

Η συμπερίληψη του πόνου ως νόσου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) – 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Κατάταξης Νοσημάτων (ICD – 11)4 είναι μια καίρια εξέλιξη που τέθηκε σε ισχύ το 2022. Αυτό θα διευκολύνει την καταγραφή και αναφορά των διαγνώσεων πόνου με ένα τυποποιημένο τύπο. Στην απάντησή της στο Health Data Space Roadmap5 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η SIP κάλεσε για την εφαρμογή του ορισμού του πόνου της ICD – 11 σε ολόκληρα τα συστήματα υγείας, προκειμένου να βελτιωθεί η ανάλυση της απόδοσης των συστημάτων υγείας και να παρέχονται στην επιστημονική κοινότητα δεδομένα για την περαιτέρω διεξαγωγή κλινικών έρευνών. Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (Health Data Space), θα εξασφαλίσει την κατάλληλη χρήση, πρόσβαση και κοινοποίηση δεδομένων υγείας για σκοπούς παροχής υγειονομικής περίθαλψης και θα επιτρέψει τη χρήση δεδομένων για έρευνα, καινοτομία και λήψη αποφάσεων πολιτικής. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στον τομέα, η ICD – 11, η Διεθνής Κατάταξη Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας (International Classification of Functioning, Disability and Health – ICF) και η Διεθνής Κατάταξη Υγειονομικών Παρεμβάσεων (International Classification of Health Interventions – ICHI), θα συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς (Digital Single Market)6.

Η ICD – 11 καθορίζει τον χρόνιο πόνο (MG30) ως εξής: Ο πόνος είναι μια ανεπιθύμητη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με την πραγματική ή δυνητική βλάβη στους ιστούς. Ο χρόνιος πόνος είναι πόνος που διατηρείται ή επαναλαμβάνεται για περισσότερο από 3 μήνες. Ο χρόνιος πόνος είναι πολυπαραγοντικός: βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες συμβάλουν στη δημιουργία του συνδρόμου του πόνου.

Επιπλέον, ο Χρόνιος Πόνος (MG30) έχει τις παρακάτω υποκατηγορίες με τους δικούς τους κωδικούς κατηγοριοποίησης, που πιθανόν θα υποστηρίξουν τη διαχείριση και τη θεραπεία του πόνου:

– MG30.0 – Χρόνιος πρωτοπαθής πόνος

– MG30.1 – Χρόνιος πόνος σχετιζόμενος με καρκίνο (νέα προσθήκη στην ICD-11)

– MG30.2 – Χρόνιος μετεγχειρητικός και μετατραυματικός πόνος (νέα προσθήκη στην ICD-11)

– MG30.3 – Χρόνιος δευτεροπαθής μυοσκελετικός πόνος

– MG30.4 – Χρόνιος δευτεροπαθής σπλαγχνικός πόνος

– MG30.5 – Χρόνιος νευροπαθητικός πόνος (νέα προσθήκη στην ICD-11)

– MG30.6 – Χρόνια δευτεροπαθής κεφαλαλγία ή χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος

 

1.      Ψηφιακή Εγγραφή και Αξιολόγηση του Πόνου

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) – Διεθνής Κατάταξη Νοσημάτων (ICD)

Η Διεθνής Κατάταξη Νοσημάτων (ICD) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) είναι ένα διεθνές πρότυπο διαγνωστικό εργαλείο για την επιδημιολογία, τη διαχείριση της υγείας, την έρευνα και για κλινικούς σκοπούς, καθώς και το διεθνές πρότυπο για την αναφορά νοσημάτων και προβλημάτων υγείας που αναπτύχθηκε από τον Π.Ο.Υ. Η ICD μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή της κατάσταση υγείας του ατόμου και για τη δημιουργία και την κοινοποίηση δεδομένων σχετικά με αυτή για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας, της αποζημίωσης και του σχεδιασμού πολιτικής.

 

Τι είναι ο Πόνος;

Ο πόνος είναι μια «δυσαρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με, ή μοιάζει με αυτή που συνδέεται με, πραγματική ή πιθανή βλάβη στον ιστό»7. Η Διεθνής Κοινότητα για τον Πόνο (SIP) βλέπει τον πόνο μέσω του ολιστικού «βιοψυχοκοινωνικού» μοντέλου πόνου, που αποτελείται από βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Το μοντέλο αυτό αντιπροσωπεύει μια ,εστιασμένο στον πόνο, μεταστροφή από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις του πόνου (τις προσεγγίσεις που επικεντρώνονται αποκλειστικά στις βιολογικές πτυχές των νοσημάτων και της θεραπείας). Εξασφαλίζει ότι το πλήρες φάσμα των παραγόντων που επηρεάζουν τις ασθένειες και τις θεραπείες αναγνωρίζονται σε όλο το μονοπάτι της νόσου (ψυχολογικό και κοινωνικό), και τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης διαφορετικών προσεγγίσεων για τη μείωση ή πρόληψη των αναπηριών8.

 

Οξύς και Χρόνιος Πόνος

Ο οξύς πόνος είναι πόνος με διάρκεια λιγότερη των τριών μηνών9, ενώ ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες κατηγοριοποιείται γενικά ως χρόνιος πόνος10. Η μεταβατική διαδικασία από τον οξύ στο χρόνιο πόνο είναι γνωστή ως «χρονιοποίηση». Ο χρόνιος πόνος συνδέεται επίσης με σημαντικό συναισθηματικό άγχος, θυμό ή κατάθλιψη, και/ή σημαντική λειτουργική αναπηρία, όπως η αρνητική επίδραση στις καθημερινές δραστηριότητες, στα χόμπι και στη συμμετοχή στα κοινά11.

Ο χρόνιος πόνος, μαζί με αρκετούς άλλους τύπους πόνου, περιλαμβάνεται στην 11η αναθεωρημένη έκδοση της Διεθνούς Κατάταξης Νοσημάτων (ICD – 11), όπως αυτή αναθεωρήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Μια σημαντική προσθήκη είναι η διάγνωση του Χρόνιου Πρωτοπαθούς Πόνου. Η ICD – 11 περιγράφει το χρόνιο πρωτοπαθή πόνο ως πολυπαραγοντικό, περιγράφοντας την επίμονη και την αποδιοργανωτική του φύση, χωρίς να κάνει υποθέσεις σχετικά με την αιτιολογία του. Συνεπώς, η εφαρμογή της κατάταξης σε όλα τα Κράτη Μέλη είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε τα δεδομένα του χρόνιου πόνου να γίνονται διαθέσιμα με έναν τυποποιημένο τρόπο, καθώς προχωρούμε προς πιο ψηφιακά συστήματα υγείας3.

 

Η ICD – 11 είναι πιο ανεξάρτητη από τη γλώσσα και τον πολιτισμό από οποιοδήποτε προκάτοχό της, καθώς και κλινικά σημαντική και επιστημονικά ενημερωμένη, προσθέτοντας μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην ICD – 10. Οι ορισμοί και οι κατηγοριοποιήσεις έχουν ενσωματωθεί σε μία δομή. Η ICD – 11 επιτρέπει την συστηματική καταγραφή, ανάλυση, ερμηνεία και σύγκριση των δεδομένων θνητότητας και θνησιμότητας που συλλέγονται σε διάφορες χώρες ή περιοχές σε διαφορετικές χρονικές στιγμές12. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη σημασιολογική διαλειτουργικότητα και την επαναχρησιμοποίηση των καταγεγραμμένων δεδομένων για διάφορες χρήσεις, όπως η υποστήριξη αποφάσεων, η κατανομή πόρων, η αποζημίωση και η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών, μεταξύ άλλων.

Η ICD – 11, αν χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τη Διεθνή Κατάταξη Υγειονομικών Παρεμβάσεων (ICHI) και με τη Διεθνή Κατάταξη της Λειτουργίας, Αναπηρίας και Υγείας (ICF), θα επεκτείνει τη χρήση της καταγραφής δεδομένων των ασθενών. Επιπρόσθετα, οι κωδικοί για την κατηγοριοποίηση υπερβαίνουν τη διάγνωση και επιτρέπουν την καταγραφή και αναγνώριση εξωτερικών αιτιολογικών παραγόντων. Οι κωδικοί των ορισμών επιτρέπουν την καταγραφή ,με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, των δεδομένων και των συμπτωμάτων των ασθενών.

Όσον αφορά στην εφαρμογή της ICD – 11, τα Κράτη Μέλη πρέπει να πραγματοποιήσουν ανάλυση και αξιολόγηση του συστήματος των πληροφοριών υγείας, προκειμένου να επισημάνουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες κατά την εφαρμογή της ICD – 11 στις χώρες τους, καθώς και να καθορίσουν και να υλοποιήσουν βήμα-προς-βήμα τη διαδικασία μετάβασης.

 

2.      Γιατί Χρειαζόμαστε την εφαρμογή της ICD – 11;

Η μη καταγραφή και αναφορά των διαγνώσεων σε μια τυποποιημένη μορφή έχει σημαντικές συνέπειες για τους ασθενείς που ζουν με χρόνιο πόνο. Επηρεάζει τις θεραπείες τους, τη ζωή τους και τη συμμετοχή τους στα κοινά, σε ατομικό επίπεδο13. Στην έρευνα, η έλλειψη συστηματικής ταξινόμησης έχει κάνει επίσης αδύνατη τη συλλογή ακριβών επιδημιολογικών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που επηρεάζει τη δυνατότητα των υπηρεσιών υγείας να σχεδιάσουν κατάλληλες πολιτικές, υπηρεσίες και παρεμβάσεις για όσους τις χρειάζονται. Στην πολιτική της δημόσιας υγείας, η λήψη ακριβών πληροφοριών και δεδομένων για τα κόστη, τις θεραπείες και τις κοινωνικές συνέπειες των καταστάσεων που σχετίζονται με τον πόνο, είναι πρωταρχικής σημασίας για τον καθορισμό των εκστρατειών της δημόσιας υγείας13.

Επιπρόσθετα, η ICD – 11 ενσωματώνει τη διαδικασία κωδικοποίησης στα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας με πολύ αποδοτικότερο τρόπο σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις. Η τρέχουσα έκδοση της ICD – 11 περιλαμβάνει περισσότερους από 16,000 μοναδικούς κωδικούς για ασθένειες, τραυματισμούς και αιτίες θανάτου, περισσότερους από 120,000 όρους που μπορούν να κωδικοποιηθούν και, για πρώτη φορά, είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική13.

Ο χρόνιος πρωτοπαθής πόνος (Chronic Primary Pain – CPP) είναι ένας όρος που έχει ενσωματωθεί στην τελευταία αναθεώρηση της Διεθνούς Κατάταξης Νοσημάτων (ICD – 11). Ορίζεται ως πόνος σε μία ή περισσότερες ανατομικές περιοχές που χαρακτηρίζεται από σημαντικό συναισθηματικό φορτίο (αγωνία, θυμός/δυσαρέσκεια ή καταθλιπτική διάθεση) ή λειτουργική αναπηρία (παρεμβολή στις καθημερινές δραστηριότητες και μειωμένη συμμετοχή στα κοινά), εκτός αν κάποια άλλη διάγνωση εξηγεί καλύτερα το παρουσιαζόμενο σύμπτωμα.

Συνεπώς, ο χρόνιος πόνος αποτελεί το κυρίαρχο κλινικό πρόβλημα και θεωρείται κατά κανόνα ως αυτόνομη κατάσταση. Πριν γίνει η διάγνωση του χρόνιου πρωτοπαθούς πόνου, πρέπει να αποκλειστούν διαγνώσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτόν τον πόνο μέσω μιας κατάλληλης αξιολόγησης. Εάν ο πόνος μπορεί να εξηγηθεί από μια άλλη διάγνωση, θα καταταχθεί ως μορφή χρόνιου δευτεροπαθούς πόνου, η οποία περιλαμβάνει τον χρόνιο πόνο σχετιζόμενο με καρκίνο, τον χρόνιο μετεγχειρητικό ή μετατραυματικό πόνο, τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, τη χρόνια δευτεροπαθή κεφαλαλγία ή τον χρόνιο στοματοπροσωπικό πόνο, τον χρόνιο δευτεροπαθή σπλαγχνικό πόνο και τον χρόνιο δευτεροπαθή μυοσκελετικό πόνο.

Επιπλέον, οι κωδικοί επέκτασης θα βελτιώσουν τη διαχείριση του πόνου, καθώς θα αποτελούν μέρος του διαγνωστικού κώδικα, ο οποίος, αντίστροφα, θα ενημερώνει άλλους παρόχους θεραπείας, θα επιτρέπει την παρακολούθηση του πόνου με την πάροδο του χρόνου και των θεραπειών, θα ενθαρρύνει συζητήσεις μεταξύ του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης και του ασθενούς, καθώς ο επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη θεραπεία θα πρέπει να ρωτήσει τον ασθενή σχετικά με τον πόνο του.

Οι ασθενείς συχνά δεν ξέρουν τι είναι η ICD – 11 ή ποια είναι τα άμεσα οφέλη της, επομένως, η εκπαίδευση γίνεται προτεραιότητα σχετικά με την υλοποίηση της ICD – 11. Τα οφέλη για τους ασθενείς περιλαμβάνουν τη μείωση του κοινωνικού στίγματος και του άγχους, αφού ο πόνος αναγνωρίζεται επίσημα ως νόσημα, καθώς και την εγγύηση των επιλογών αναφοράς και θεραπείας, και την εγγύηση της πληρωμής για τις θεραπείες από τις ασφαλιστικές εταιρίες υγείας, μεταξύ άλλων.

Συνεπώς, συνολικά, με το να αναγνωρίζει τον ρόλο του συναισθηματικού φορτίου και της λειτουργικότητας στον καθορισμό του πρωτογπαθούς πόνου, η ICD – 11 αναγνωρίζει ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τον πόνο – και έτσι προωθεί μια βιοψυχοκοινωνική αξιολόγηση.

 

Εξελισσόμενα Δεδομένα

Η κωδικοποίηση του πόνου στην ICD – 11 βρίσκεται στα πρώτα στάδια και αναμένεται να εξελιχθεί για να συμβαδίζει με τα νεότερα δεδομένα για τον πόνο και με την ανάδραση σχετικά με τους παράγοντες που εμποδίζουν αλλά και τους παράγοντες που επιτρέπουν την υλοποίηση του μοντέλου σε διαφορετικούς χώρους. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο «nociplastic» πόνος επικαλύπτεται με τον λειτουργικό πόνο. Υποστηρίζουν ότι η διάκριση των λειτουργικών νευρολογικών και γαστρεντερικών διαταραχών από τον χρόνιο πρωτοπαθή πόνο μπορεί να υπονομεύσει το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο του πόνου, καθώς οι νευρολογικές και γαστρεντερικές διαταραχές είναι μέρος του χρόνιου πρωτοπαθούς πόνου14. Άλλοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα σχετικά με το γεγονός ότι ο «nociplastic» πόνος έχει ένα συγκεκριμένο μηχανισμό που μπορεί να επηρεαστεί από μια κλινική παρέμβαση, προς όφελος της φροντίδας των ασθενών. Επομένως, η εξασφάλιση ότι οι ορισμοί του πρωτοπαθούς πόνου και του «nociplastic» πόνου, εξυπηρετούν πολλούς ασθενείς οι οποίοι βιώνουν σοβαρές, περιοριστικές καταστάσεις, είναι το κλειδί για να μην αισθάνονται ότι ακυρώνονται από αυτούς τους κώδικες15.

 

3.      2022 SIP Road Map Monitor

Το 2022, η SIP αναθεώρησε το SIP Road Map Monitor του 2019 προκειμένου να γίνει κατανοητό πώς εξελίχθηκαν οι εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες, τα σχέδια δράσης και η πολιτική που υποστηρίζουν τις ενημερωμένες προτεραιότητες της SIP, εξελίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως στο πλαίσιο μετά την πανδημία. Τα κύρια ευρήματα του SIP Road Map Monitor16 του 2022 περιλαμβάνουν:

–          Την ανάπτυξη και την υλοποίηση συγκεκριμένων εθνικών σχεδίων πόνου είναι σε μεγάλο βαθμό ανύπαρκτα και, συνεπώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να μαθαίνουν από την εμπειρία η μία της άλλης.

–          Υπάρχει έλλειψη προτεραιοποίησης του πόνου στην Ευρώπη. Απαιτείται δράση για να επιτευχθεί το πρότυπο του Π.Ο.Υ. σε αυτούς τους τομείς.

–          Η δημιουργία μητρώων πόνου, η συλλογή ευρέων κοινωνικοοικονομικών πληροφοριών και η συμμετοχή των ασθενών σε ερευνητικά έργα πόνου είναι τομείς – κλειδιά για βελτίωση.

–          Πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες για να διασφαλιστεί η δημιουργία μιας ολιστικής προσέγγισης επικεντρωμένης στον ασθενή για την προσαρμογή των χώρων εργασίας και την επανένταξη στην εργασία.

–          Υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις σε όλη την Ευρώπη ως προς την εκπαίδευση στον πόνο, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, και σημαντικά κενά στη συμμετοχή των ασθενών στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για τη διαχείριση του πόνου, τα οποία αποτελούν και τα δύο τομείς – κλειδιά για βελτίωση.

 

 

4.      Εθνικές Μελέτες Περίπτωσης

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Γερμανική Εταιρεία Πόνου, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τα Φάρμακα και τα Ιατρικά Προϊόντα (Federal Institution for Drugs and Medical Devices – BfArM), έχουν οργανώσει διάφορες δράσεις που σχετίζονται με την ICD – 11 και τον πόνο, όπως ένα διήμερο σεμινάριο, τη μετάφραση του κωδικοποιητικού συστήματος της ICD –  11 και την περιγραφή του, μεταξύ άλλων. Οι ειδικοί στον τομέα δηλώνουν ότι για να εγκατασταθεί η ICD – 11 στη Γερμανία, πρέπει να ελεγχθεί η χρηστικότητα σε συνδυασμό με την κωδικοποίηση, προκειμένου να είναι πρακτική για χρήση σε όλες τις κλινικές και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι τομείς αντιπροσωπεύονται (π.χ. παιδιά, βιοψυχοκοινωνικές ασθένειες κλπ.).

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ – ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Ορισμένα κλινικά κέντρα πόνου στη Νορβηγία έχουν εισαγάγει την ICD – 11 στην πρακτική τους, ακόμα κι αν η κωδικοποίηση δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα. Ωστόσο, η ανάγκη για την κατάταξη του πόνου με σωστό και αξιόπιστο τρόπο ήταν απαραίτητη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ICD – 11 ενσωματώνεται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ασθενούς. Οι επαγγελματίες υγείας επιλέγουν έναν κωδικό ICD – 11 και έναν κωδικό επέκτασης, ο οποίος οδηγεί σε μια προτεινόμενη λίστα διαγνώσεων ICD – 10, αλλά τελικά βασίζεται στην ICD – 11.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ – ΙΣΠΑΝΙΑ

Η Ισπανία πρόσφατα υιοθέτησε τον κώδικα ICD – 10, ωστόσο, ενώ η υιοθέτηση της ICD – 11 μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 5 χρόνια, διεξάγονται μελέτες, όπως η μελέτη με τίτλο “Κοινοτική Επίπτωση Διαφόρων Τύπων Πόνου και Επικύρωση Ενός Ενοποιημένου Ερωτηματολογίου Ελέγχου”. Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο τον προσδιορισμό της επίπτωσης των 7 τύπων πόνου στην κοινότητα των ασθενών που παρακολουθούν έναν μοναδικό υγειονομικό φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας και σχεδιάζει και επικυρώνει ένα ενοποιημένο ερωτηματολόγιο ελέγχου που επιτρέπει τη διάκριση μεταξύ nociceptive, νευροπαθητικού και nociplastic πόνου, με επικέντρωση στο χρόνιο πρωτοπαθή πόνο, αφού αναγνωρίζεται ως ο πιο σημαντικός νέος κωδικός. Οι Ισπανοί ειδικοί επικυρώνουν ότι η ICD – 11 παρέχει μια μεγάλη ευκαιρία για την καθιέρωση κοινών προτύπων κωδικοποίησης για το χρόνιο πόνο στα συστήματα υγείας.

 

Συμπέρασμα

Συμπερασματικά, η υλοποίηση της ICD – 11 είναι κρίσιμη για την επίτευξη ενός συστηματικού κώδικα υγειονομικής ορολογίας σε όλη την Ευρώπη και φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη στο πλαίσιο του πόνου. Η υλοποίησή της θα συμβάλει στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, οι οποίες είναι συμπληρωματικές και μπορούν να υποστηρίξουν η μία την άλλη, και θα εξασφαλίσει ότι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των ασθενών καλύπτονται επαρκώς. Επιπλέον, το γεγονός ότι η ICD – 11 ενσωματώνει τη βιοψυχοκοινωνική διάσταση του πόνου, είναι κρίσιμο κατά τη συζήτηση της υλοποίησης του ICD – 11. Όπως φαίνεται στις μελέτες περιπτώσεων, τόσο μια υπερκείμενη όσο και μια υποκείμενη προσέγγιση στην υλοποίηση του ICD – 11 θα έχουν επιτυχή αποτελέσματα.

Όσον αφορά στην πολιτική, η συμπερίληψη των χρόνιων επώδυνων καταστάσεων στον ICD – 11 θα αυξήσει την αναγνώριση του χρόνιου πόνου ως προβλήματος υγείας και θα συμβάλει στη βελτιωμένη πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, ελπίζεται ότι η βελτίωση τόσο στην αναγνώριση όσο και στην ταξινόμηση θα οδηγήσει σε ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση έρευνας από μια ευρύτερη επιλογή φορέων χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ευρείες επιπτώσεις του χρόνιου πόνου13.

Επιπρόσθετα, η κοινωνία συνολικά θα επωφεληθεί από πιο κατάλληλες και τυποποιημένες διαγνώσεις μέσω της υλοποίησης του ICD – 11 και, ειδικότερα, αυτοί οι ασθενείς που είναι είτε σε κίνδυνο να αναπτύξουν είτε έχουν ήδη αναπτύξει χρόνιο πόνο13.

Τέλος, οι κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν τις πολιτικές προτεραιότητες και τις ερευνητικές ατζέντες. Ο εντοπισμός των προτεραιοτήτων στην έρευνα διευκολύνει την πρόοδο στη γνώση και τη συλλογή δεδομένων, η οποία, αντίστροφα, μπορεί να έχει θετική κοινωνική επίδραση. Γι’ αυτό, η εφαρμογή ακριβούς κωδικοποίησης συμβάλλει στην επιστήμη και στην πρακτική του πόνου13.

Ανακοίνωση της SIP 

Αρχικό κείμενο

Επιμέλεια μετάφρασης: Σηφάκη Φρειδερίκη, Κοράκη Ελένη

–ΤΕΛΟΣ—

 

Η SIP παραμένει διαθέσιμη για επιπλέον συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο, τους προγραμματιστές τεχνολογίας ψηφιακής υγείας και τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς φορείς για μελλοντική συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των προτάσεών μας στον τομέα της ψηφιακής υγείας και του πόνου.

 

Σχετικά με τη SIP

Η πλατφόρμα SIP είναι μια πολυμελής εταιρική σχέση υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πόνου (European Pain Federation – EFIC) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πόνου (Pain Alliance Europe – PAE), με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τον πόνο και την αλλαγή της πολιτικής σχετικά με τον πόνο. Η πλατφόρμα παρέχει ευκαιρίες για συζητήσεις μεταξύ επαγγελματιών υγείας, ομάδων υπεράσπισης των πάσχοντων από πόνο, πολιτικών, φορέων ασφάλισης υγείας, εκπροσώπων υγειονομικών αρχών, ρυθμιστικών φορέων και κατόχων προϋπολογισμού. Η επιστημονική βάση της πλατφόρμας SIP είναι υπό την ευθύνη της EFIC και η στρατηγική κατεύθυνση του έργου καθορίζεται από τους δύο εταίρους. Οι φαρμακευτικές εταιρείες Grünenthal GmbH και GSK είναι οι κύριοι χορηγοί της SIP.

Επικοινωνία: Για περαιτέρω πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε:

Ángela Cano Palomares, Project Manager, Societal Impact of Pain (SIP) Europe, at European Pain Federation EFIC –

Emilia Kosińska, Association and Projects Manager, PAE –

 

 

Πηγές

 

1 Note: data taken from 37 countries, absent in Andorra, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Iceland, Liechtenstein, Luxembourg, Malta, Monaco, and the Vatican City.

2Eccleston C, Wells C, Morlion B, editors. European Pain Management. London, England: Oxford University Press; 2017

3SIP thematic network 2018 – joint statement [Internet]. European Pain Federation. 2022 [cited 2023 Jun 26]. Available from: https://europeanpainfederation.eu/sip/sip-thematic-network-2018-joint-statement/

4ICD-11 for mortality and morbidity statistics [Internet]. Who.int. [cited 2023 Jun 26]. Available from: https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f1404135736

5Societal Impact of Pain (SIP). 2021. SIP response to the European Commission’s Roadmap for A European Health Data Space. [Internet] Available from: https://www.sip-platform.eu/resources/details/sip-response-to-the-european-commission-s-roadmap-for-a-european-health-data-space .

6European Commission. 2018. Communication on enabling the digital transformation of health and care in the Digital Single Market; empowering citizens and building a healthier society. [Internet] Available from: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52018DC0233&from=EN .

7 Srinivasa R, Daniel C, Cohen B. The revised International Association for the Study of Pain definition of pain: concepts, challenges, and compromises. 2020;1943–4.

8 Bartys S, Frederiksen P, Bendix T, Burton K. System influences on work disability due to low back pain: An international evidence synthesis. Health Policy [Internet]. 2017;121(8):903–12. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.healthpol.2017.05.011.

9 Icd.who.int. 2021. ICD-11 – ICD-11 for Mortality and Morbidity Statistics. [Internet] Available from: https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f1404135736.

10 Sclerosis MWM, Disc BDH, Pain JLC. Paula Abdul complex regional pain syndrome Chronic pain [Internet]. Medlineplus.gov. [cited 7 May 2023]. Available from: https://magazine.medlineplus.gov/pdf/MLP_Spring_2011.pdf.

11 What is Chronic Primary Pain? [Internet]. European Pain Federation. 2023. Available from: https://europeanpainfederation.eu/what-is-chronic-primary-pain/.

12International Classification of Diseases (ICD) World Health Organization. World Health Organization [Internet]. Available from: https://www.who.int/standards/classifications/classification-of-diseases.

13 Societal Impact of Pain (SIP), Barke A, Cano Palomares A, Cameron P, Forget P, Ryan D, et al. Why do we need to implement the ICD-11? When pain science and practice meet policies. Eur J Pain [Internet]. 2022;26(9):2003–5. Available from: http://dx.doi.org/10.1002/ejp.2015

14 Hausteiner-Wiehle C, Henningsen P. Nociplastic pain is functional pain. Lancet [Internet]. 2022;399(10335):1603–4. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(21)02500-9.

15 Hoegh M, Schmid AB, Hansson P, Finnerup NB. Not being able to measure what is important, does not make things we can measure important. Pain [Internet]. 2022;163(8):e963. Available from: http://dx.doi.org/10.1097/j.pain.0000000000002662.

16 SIP Platform (2022) The results of the SIP road map monitor 2022 are now available!, Societal Impact of Pain (SIP). SIP Platform [Internet]. Available from: https://www.sip-platform.eu/resources/details/the-results-of-the-sip-road-map-monitor-2022-are-now-available.