Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Θωρακικός παρασπονδυλικός αποκλεισμός σε συνδυασμό με βελονισμό, για την αντιμετώπιση της μεθερπητικής νευραλγίας στο θώρακα και την κοιλιά: Μια τυχαιοποιημένη προοπτική κλινική δοκιμή

Thoracic paravertebral nerve block combined withacupuncture for the treatment of postherpetic neuralgiain the chest and abdomen: A prospective randomized controlled trial

Wei, Xiang MD; Zhang, Chi MD; Wei, Wei MD; Yang, Caiqi MD; Zheng, Junyi MD; Wang,Kejia MD

Medicine 103(14):p e36823, April 05, 2024.

 Επιμέλεια μετάφρασης: Φιλιππούση Χρυσάφη, Ειδικευόμενη Αναισθησιολογίας

Αναισθησιολογικό Τμήμα και Ιατρείο Πόνου  Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών

 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ιστορικό: Η μεθερπητική νευραλγία (ΜΝ) είναι η πιο κοινή επιπλοκή της λοίμωξης από την ιό του Έρπητα – Ζωστήρα και τείνει να εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όλοι οι ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν με ένα σχήμα θεραπείας δεν είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, με βάση τα τρέχοντα πρωτόκολλα. Ο πολυδύναμος συνδυασμός θεραπευτικών σχημάτων χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.

Μέθοδος: 111 ασθενείς  με ΜΝ χωρίστηκαν τυχαία σε 3 ομάδες: (ομάδα Α) ομάδα φαρμάκου, (ομάδα Β) ομάδα θωρακικού παρασπονδυλικού αποκλεισμού, (ομάδα C) ομάδα θωρακικού παρασπονδυλικού αποκλεισμού σε συνδυασμό με βελονισμό, με 37 περιστατικά στην καθεμία. Η ομάδα Α έλαβε κάψουλες γκαμπαπεντίνης και επιθέματα λιδοκαΐνης. Η ομάδα Β έλαβε ότι και η Α σε συνδυασμό με θωρακικό παρασπονδυλικό αποκλειμό. Η ομάδα C έλαβε ότι και η Β σε συνδυασμό με βελονισμό. Ο βασικός στόχος έκβασης  ήταν το ποσοστό βελτίωσης και οι δευτερογενείς εκβάσεις περιλάμβαναν τη βαθμολόγηση της αίσθησης του πόνου (αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης), της ποιότητας ζωής SF-36 και η ποιότητα του ύπνου.

Αποτελέσματα: Πριν από τη θεραπεία, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης, στη βαθμολογία ποιότητας ζωής SF-36 και στην ποιότητα του ύπνου μεταξύ των 3 ομάδων (p > 0,05). Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, το συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας της θεραπείας στους ασθενείς της ομάδας C (91,43%) ήταν μεγαλύτερο από αυτό στην ομάδα Β (77,14%) και σημαντικά υψηλότερο από αυτό στην ομάδα Α (51,43%) (p < 0,05).

Συμπεράσματα: Η  φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με θωρακικό παρασπονδυλικό αποκλεισμό  και βελονισμό, αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τη  ΜΝ στους ηλικιωμένους  που μπορεί γρήγορα να ανακουφίσει τον πόνο, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών και την ποιότητα του ύπνου.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10994496/