Current Pain& Headache Reports 2025 Jan 8;29(1):21 doi: 10.1007/s11916-024-01328-1.
The Role of Regional Anesthesia in ICU Pain Management
Jared Katz,Sean Seongjou Bok , Anis Dizdarevic2
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) βιώνουν μέτριο έως σοβαρό πόνο τόσο κατά την ηρεμία όσο και κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που τελούνται στις Μονάδες.
Ο στόχος μιας επαρκούς αναλγησίας που δεν προκαλεί καταστολή του ασθενούς και τον προστατεύει από το άγχος, τη δυσαρέσκεια που βιώνει, αλλά και από τις επιπλοκές που μπορεί να είναι συνέπεια της υποθεραπείας του πόνου, όπως ο υποαερισμός, η ατελεκτασία, η διέγερση, το παραλήρημα, η αυξημένη χρήση οπιοειδών, η παρατεταμένη διάρκεια παραμονής του ασθενούς στη ΜΕΘ εξαιτίας του καθυστερημένου απογαλακτισμού ή ενός μετεγχειρητικού ειλεού, πρέπει να είναι πρώτιστης σημασίας για τον γιατρό της ΜΕΘ.
Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης είναι, να μας προσφέρει την εγκυρότερη ενημέρωση όσον αφορά την περιεγχειρητική διαχείριση του πόνου με τεχνικές περιοχικής αναισθησίας ασθενών που θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ μετά το χειρουργείο τους.
Πρόσφατα ευρήματα: Η περιοχική αναισθησία και αναλγησία χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως κατά την περιεγχειρητική περίοδο, με πολυάριθμα οφέλη.
Ως αναπόσπαστο μέρος της προσέγγισης της πολυπαραγοντικής αναλγησίας, διάφορα περιφερικά μπλοκ, αλλά και κεντρικοί νευρικοί αποκλεισμοί χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Η ανασκόπηση αυτή εστιάζει σε διάφορες περιοχικές τεχνικές όπως θωρακική/ οσφυϊκή επισκληρίδιος, παρασπονδυλικοί αποκλεισμοί, αποκλεισμός του πρόσθιου οδοντωτού μυός -SAP, αποκλεισμοί στο επίπεδο των θωρακικών μυών PECS1 & PECS2, αποκλεισμός στo επίπεδο του ορθωτήρα μυός της ράχης –Erector Spinae), αποκλεισμός της περιτονίας του εγκάρσιου κοιλιακού μυός- TAP κ.λ.π. που χρησιμοποιούνται στους ασθενείς αυτούς μετά από καρδιοθωρακικές και μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.
Αποτελέσματα: Η ανεπαρκής αναλγησία και η χρήση οπιοειδών ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς στη ΜΕΘ. Οι τεχνικές περιοχικής αναισθησίας και αναλγησίας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς σημαντική αναλγησία που μειώνει τη χρήση οπιοειδών.Ωστόσο οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν σημαντικές διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας, της ποσότητας λευκωματίνης και άλλων πρωτεϊνών στο πλάσμα που επηρεάζουν την κατανομή, την νεφρική κάθαρση και τα θεραπευτικά επίπεδα των αναλγητικών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αναισθητικών.Διαταραχές πηκτικότητας σε συνδυασμό με την αντιπηκτική αγωγή που λαμβάνουν μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την επεμβατική αναλγητική τεχνική που επιλέχθηκε.Η διαταραγμένη ψυχική κατάσταση του ασθενούς μπορεί να μη βοηθήσει στην παρακολούθηση πιθανών παρενεργειών από τοπικά αναισθητικά.
Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το προφίλ κινδύνου-οφέλους κατά την διεξαγωγή των τεχνικών αυτών.
Οι κεντρικοί νευρικοί αποκλεισμοί, όπως η επισκληρίδιος αναλγησία και η υπαραχνοειδής χορήγηση οπιοειδών παίζουν σημαντικό ρόλο στη ΜΕΘ, ωστόσο, δεδομένων των κινδύνων αυτών των διαδικασιών σε έναν τόσο ευάλωτο πληθυσμό, τα μπλοκ της περιτονίας στο επίπεδο του κορμού που περιγράφονται εδώ προσφέρουν στους επαγγελματίες ΜΕΘ εναλλακτικά και ασφαλέστερα εργαλεία για τη διαχείριση του πόνου σε αυτούς τους πολύπλοκους ασθενείς.