Pain in Dementia: An Empirical Test of a Common Assumption
Andrew I.G. McLennan, Louise I.R. Castillo, and Thomas Hadjistavropoulos
J Pain. 2024 Oct;25(10):104605. doi: 10.1016/j.jpain.2024.104605
Επιμέλεια κειμένου:Κωνσταντίνος Χαλαστάρας, Ειδικευόμενος Αναισθησιολογίας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου Αχιλλοπούλειο.
Πάνω από 20 εργαλεία αξιολόγησης του πόνου έχουν αναπτυχθεί για την εκτίμηση του πόνου σε ηλικιωμένους με άνοια, με την παραδοχή ότι απαιτείται εξειδικευμένη προσέγγιση σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Ωστόσο, αυτή η παραδοχή δεν έχει ελεγχθεί ποτέ.
Στόχος της εμπειρικής δοκιμής της μελέτης ήταν να συγκριθούν 5 από τα υπάρχοντα εργαλεία αξιολόγησης του πόνου για ηλικιωμένα άτομα που ζουν με άνοια (PAINAD, PACSLAC-II, MOBID II–Part 1, PAIC-15, OPS-NVI ) με ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για νεότερο πληθυσμό με γνωσιακές διαταραχές (NCAPC). Εκπαιδευμένοι συμμετέχοντες κατέγραψαν σε βίντεο ηλικιωμένους σε κατάσταση πόνου, σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς και κατά τη διάρκεια φυσικής εξέτασης (σχεδιασμένης για τον εντοπισμό επώδυνων περιοχών), χρησιμοποιώντας τα διάφορα εργαλεία παρατήρησης πόνου. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε και ένα μέτρο παρατήρησης της διέγερσης για να διευκολυνθεί η αξιολόγηση της εγκυρότητας. Και τα 6 εργαλεία πόνου που αξιολογήθηκαν διαφοροποιούσαν επιτυχώς επώδυνες από μη επώδυνες καταστάσεις. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που συνέκρινε εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την αξιολόγηση του πόνου σε ηλικιωμένα άτομα με άνοια με ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση του πόνου σε διαφορετικό πληθυσμό.
Η παρούσα μελέτη αμφισβητεί την παραδοχή ότι χρειάζονται εξειδικευμένα εργαλεία για την αξιολόγηση του πόνου σε ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Δεδομένων των κοινών σημείων στην έκφραση του πόνου μεταξύ των ομάδων με γνωσιακές διαταραχές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν χρειάζονται ειδικά/διαφορετικά εργαλεία για την αξιολόγηση του πόνου στις διάφορες υποομάδες ασθενών με γνωσιακές διαταραχές.