Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Συσχέτιση μεταξύ χρήσης κάνναβης και κατανάλωσης οπιοειδών, πόνου και επιπλοκών αναπνευστικού μετεγχειρητικά : Μια αναδρομική μελέτη σειράς

Association Between Cannabis Use and Opioid Consumption, Pain, and Respiratory Complications After Surgery: A Retrospective Cohort Analysis

Elyad Ekrami, Sinem Sari, Orkun Kopac, Dong Wang, Edward J Mascha, Samantha Stamper, Wael Ali Sakr Esa, Harsha Nair, Kurt Ruetzler, Alparslan Turan

PMID: 38190341 DOI: 10.1213/ANE.0000000000006785

Επιμέλεια κειμένου: Τσαντίκος Χρήστος,B.Pharm,M.D., Ειδικευόμενος Αναισθησιολογίας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου-Αχιλλοπούλειο.

Η κάνναβη είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη παράνομη ουσία, η χρήση της οποίας αρχίζει νομιμοποιείται σε κάποιες χώρες τόσο για λόγους διασκέδασης, όσο και για ιατρικούς λόγους. Τα κανναβινοειδή επιδρούν στη φυσιολογία του πόνου μέσω των υποδοχέων CB1,CB2, οπιοειδών, σεροτονίνης και NMDA. Ωστόσο, η αλληλεπίδρασητης κάνναβης,της αντίληψης του πόνου και του ελέγχου του μετεγχειρητικού πόνου δεν έχει ξεκαθαριστεί. Από την άλλη μεριά, το κάπνισμα κάνναβης έχει ενοχοποιηθεί για επιβλαβείς επιδράσεις στο αναπνευστικό.

Η αναδρομική μελέτη των Ekramiκαι συν. συμπεριέλαβε 1.683 ασθενείς χρήστες κάνναβης και 32.838 μη χρήστες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σεπρογραμματισμένη χειρουργική επέμβαση από το 2010 έως το 2020 στο ClevelandClinicMainCampus. Το πρωτογενέςκαταληκτικό σημείο αφορούσε στην μετεγχειρητική κατανάλωση οπιοειδών το πρώτο εικοσιτετράωρο, μετρούμενη ως ενδοφλέβια ισοδύναμα μορφίνης. Τα δευτερογενή καταληκτικά σημεία αφορούσαν στο μετεγχειρητικό πόνο (timeweightedaveragepainscore), στην υποξυγοναιμία (SpΟ2/FiΟ2) της πρώτης ώρας στην Ανάνηψη και στις πιθανές επιπλοκές του αναπνευστικού από τη στιγμή του χειρουργείου έως το εξιτήριο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η κατανάλωση οπιοειδών στους χρήστες κάνναβης ήταν μεγαλύτερησε σχέση με τους μη χρήστες έως και 24 ώρες μετεγχειρητικά. Η μέση κατανάλωση οπιοειδών των χρηστών ανερχότανστα 45mg  έναντι 36mg ισοδυνάμων μορφίνης  των μη χρηστών. Επιπλέον η χρήση κάνναβης σχετίστηκε με υψηλότερο μετεγχειρητικό πόνο (TWApainscore). Αντίθετα, η μετεγχειρητική υποξυγοναιμία στην ανάνηψη καθώς και οι επιπλοκές από το αναπνευστικό δεν διαφέραν ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να ερμηνευτούν με δύο θεωρίες. Η χρόνια χρήση κάνναβης μπορεί να απευαισθητοποιήσει τους υποδοχείς στόχους της με αποτέλεσμα την τροποποίηση της αντίληψης του πόνου. Επίπρόσθετα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται δεν έχουν πρόσβαση στην κάνναβη και πιθανώς εμφανίζουν σύνδρομο στέρησης. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς χρήστες κάνναβης καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα οπιοειδών μετεγχειρητικά, ενώ πονάνε περισσότερο, και αυτό το γεγονός θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου σε αυτή την κατηγορία ασθενών.