Thibaut Vanneste , Amy Belba , Jan Willem Kallewaard , Sander M J van Kuijk, Marloes Gelissen , Peter Emans , Johan Bellemans , Kristof Smeets , Chris Terwiel , Koen Van Boxem , Micha Sommer , Jan Van Zundert.
Reg Anesth Pain Med. 2023 May;48(5):197-204.
Comparison of cooled versus conventional radiofrequency treatment of the genicular nerves for chronic knee pain: a multicenter non-inferiority randomized pilot trial (COCOGEN trial)
Ο χρόνιος πόνος στο γόνατο προκαλείται συχνότερα από οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) του γόνατος, μια εκφυλιστική διαδικασία που επηρεάζει τον αρθρικό χόνδρο και το υποχόνδριο οστό. Η ΟΑ προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργικότητας που οδηγεί σε ψυχολογικές διαταραχές, διαταραχές του ύπνου και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παγκοσμίως, ο επιπολασμός της ΟΑ του γόνατος αυξάνεται ως συνέπεια της αυξανόμενης παχυσαρκίας και του γήρατος. Κατά συνέπεια, πολλοί ασθενείς με ΟΑ υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος. Δυστυχώς, μια Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος (ΟΑΓ) δεν αποτελεί πάντοτε εγγύηση επιτυχίας, δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης επίμονου μετεγχειρητικού πόνου (PPSP), είναι υψηλή και μπορεί να φθάνει ακόμα και το 53%.
Ασθενείς που πάσχουν από ΟΑ και έχουν εξαντλήσει τις συντηρητικές θεραπείες και δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση λόγω συννοσηροτήτων ή πολύ μικρής ηλικίας , όπως και ασθενείς με επίμονο μετεγχειρητικό πόνο, έχουν λίγες μόνο θεραπευτικές επιλογές.
Η θεραπεία με ραδιοσυχνότητες (RF) των αισθητικών νεύρων της άρθρωσης του γόνατος (genicular nerves), μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική θεραπευτική επιλογή. Πρόσφατες συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι η RF είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με ΟΑ του γόνατος. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας μετά από κρυόλυση σε σύγκριση με τη συμβατική RF, λόγω δράσης της κρυόλυσης σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχή.
Αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που συγκρίνει άμεσα την αποτελεσματικότητα της συμβατικής RF, έναντι της κρυόλυσης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στο γόνατο λόγω ΟΑ ή PPSP μετά από ΟΑΓ. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν με ρυθμό 1:1.
Ο πρωταρχικός στόχος ήταν η εκτίμηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας :
-η μείωση του πόνου ≥50% στους 3 μήνες μετά την παρέμβαση,
– η βελτίωση της κινητικότητας,
-η βελτίωση της ψυχικής υγείας,
– η μειωμένη χρήση φαρμάκων,
– η καλύτερη ποιότητα ζωής και
– οι λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, (AE) στους 6 μήνες.
Συμπεριλήφθηκαν 49 από τους συνολικά 70 ασθενείς, εκ των οποίων οι 47 ολοκλήρωσαν 3μηνη παρακολούθηση. Το πρωτογενές αποτέλεσμα επιτεύχθηκε σε 4 από τους 23 ασθενείς που έλαβαν συμβατική RF (17%) έναντι 8 από τους 24 με κρυόλυση (33%) (p=0,21). Τόσο η συμβατική RF όσο και η κρυόλυση μείωσαν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας και τον επίμονο μετεγχειρητικό πόνο. Αυτή η πιλοτική μελέτη δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές στο ποσοστό των ασθενών που εμφάνισαν μείωση ≥50% του πόνου μεταξύ των τεχνικών. Αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα.