Valeria Martinez, Thomas Lehman, Patricia Lavand’homme, Hakim Harkouk, Eija Kalso, Esther M. Pogatzki-Zahn, Marcus Komann, Winfried Meissner, Claudia Weinmann and Dominique Fletcher
Eur J Anaesthesiology 2024; 41:351-362
Ο χρόνιος μετεγχειρητικός πόνος είναι ένα σημαντικό κλινικό πρόβλημα και χρειάζονται μεγάλες προοπτικές μελέτες για να καθοριστεί η επίπτωση, τα χαρακτηριστικά και οι παράγοντες κινδύνου. Σκοπός της παρούσας πολυκεντρικής, ευρωπαϊκής, προοπτικής μελέτης παρατήρησης ήταν να αναγνωριστούν παράγοντες πρόβλεψης για το χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο. Ασθενείς που υποβάλλονταν σε χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο του μαστού, στερνοτομή, επέμβαση ενδομητρίωσης ή ολική αρθροπλαστική γόνατος συμπλήρωσαν τυποποιημένα ερωτηματολόγια την 1η , την 3η και την 7η ημέρα, καθώς και τον 1ο, τον 3ο και τον 6ο μήνα μετά την επέμβαση, με παρακολούθηση μέσω e-mail, τηλεφώνου ή συνέντευξης. Ο πρωταρχικός σκοπός της μελέτης ήταν να προταθεί μια κλίμακα βαθμολόγησης που θα προβλέπει την πιθανότητα ανάπτυξης χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου στους 6 μήνες μετά την χειρουργική επέμβαση.
Συμπεριλήφθηκαν 3297 ασθενείς από 18 ευρωπαϊκά νοσοκομεία και 2494 ασθενείς παρακολουθούνταν για 6 μήνες. Η μέση επίπτωση του χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου στους 6 μήνες ήταν 10.5% (στερνοτομή 6.9%, επεμβάσεις μαστού 7.4%, ολική αρθροπλαστική γόνατος 12.9%, ενδομητρίωση 16.2%) ενώ όλες οι επεμβάσεις συνοδεύτηκαν συχνά από νευροπαθητικό πόνο: στερνοτομή 33.3%, επεμβάσεις μαστού 67.6%, ολική αρθροπλαστική γόνατος 42.4%, ενδομητρίωση 41.4%. Το ένα τρίτο των ασθενών βίωναν χρόνιο μετεγχειρητικό πόνο στους 3 και 6 μήνες μετά την επέμβαση.
Συμπέρασμα: Δεν αναγνωρίστηκαν πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου, ενώ τα ευρήματα της μελέτης δεν οδήγησαν σε μια νέα προγνωστική κλίμακα κινδύνου για ανάπτυξη χρόνιου μετεγχειρητικού πόνου. Ωστόσο, στα πλαίσια αυτής της ευρωπαϊκής μελέτης, με δεδομένα μεγάλου αριθμού ασθενών, παρουσιάζονται νέα στοιχεία για την επίπτωση, τα χαρακτηριστικά και τις συνέπειες του χρόνιου μετεγχειρητικού και νευροπαθητικού πόνου.