Sleep and pain: relationship, mechanisms, and managing sleep disturbance in the chronic pain population
Περίληψη:
Ο ύπνος είναι μια ζωτική και πανταχού παρούσα διαδικασία που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη σωματική λειτουργία και τη συνολική υγεία. Παρά την ανάγκη για καλής ποιότητας ύπνο, ο µη αναπαυτικός ή µειωµένος ύπνος έχει καταστεί ένα όλο και πιο παγκοσμιοποιημένο πρόβλημα. Αρκετές μελέτες παρατήρησης και πειραματικές μελέτες έχουν δείξει τον αντίκτυπο της διαταραχής του ύπνου στην επεξεργασία και την αντίληψη του πόνου. Η μακροχρόνια απορρύθμιση του “συστήματος του πόνου” θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πόνο που επιμένει για τρεις μήνες ή και περισσότερο. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο ύπνος και ο πόνος συνδέονται αμοιβαία, έτσι ώστε ο πόνος να οδηγεί σε διαταραχή του ύπνου και η απώλεια ύπνου να επιδεινώνει τον πόνο.
Ο επιπολασμός της αϋπνίας στον πληθυσμό με χρόνιο πόνο φαίνεται να κυμαίνεται σε ένα εύρος από 25% έως 73%. Ο επιπολασμός των διαταραχών του ύπνου μπορεί να είναι υψηλότερος σε πληθυσμούς ασθενών με χρόνιο πόνο σε σχέση με πληθυσμούς που πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα (π.χ. άσθμα ή σακχαρώδης διαβήτης) και οι ασθενείς με χρόνιο πόνο αναφέρουν περισσότερα προβλήματα ύπνου (49%) από ό,τι τα άτομα χωρίς χρόνιο πόνο (17%). Επιπλέον, ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου μπορεί να φτάσει το 50% σε άτομα με χρόνια αϋπνία έναντι 18% σε άτομα χωρίς αϋπνία.
Οι στόχοι της παρούσας ανασκόπησης είναι: (1) να συζητηθεί η τρέχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την αλληλεπίδραση ύπνου-πόνου και την αμφίδρομη σχέση τους, (2) να συνοψιστούν τα ευρήματα σχετικά με τους μηχανισμούς που συμβάλλουν στη σχέση μεταξύ ύπνου και πόνου και (3) να περιγραφεί η χρήση υβριδικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διαταραχής του ύπνου και του πόνου σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.
Η διαταραχή του ύπνου αποτελεί συχνό παράπονο των ασθενών με χρόνιο πόνο. Η σχέση μεταξύ ύπνου και πόνου είναι αμφίδρομη, με στοιχεία που δείχνουν ότι ο ύπνος είναι ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας του πόνου παρά το αντίστροφο. Πειραµατικές και μελέτες παρατήρησης έχουν διασαφηνίσει τους πιθανούς άµεσους ή έµµεσους µηχανισµούς που διέπουν τη σχέση µεταξύ ύπνου και πόνου. Παρά την αυξανόμενη βιβλιογραφία για το θέμα αυτό, φαίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Καθώς έχει αποδειχθεί ότι τόσο ο χρόνιος πόνος όσο και οι διαταραχές του ύπνου υποβαθμίζουν τη συνολική υγεία και αυξάνουν την επιβάρυνση του ατόμου και της κοινωνίας, η ανάπτυξη μεθόδων για την πρόληψη και τη διαχείριση των διαταραχών του ύπνου και του πόνου θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων υγείας.