Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14° Πανελλήνιο συνέδριο Αλγολογίας

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας συνεχίζοντας την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας, το οποίο θα λάβει χώρα στις 16 – 18 Μαΐου 2024, στο Ξενοδοχείο Avra Imperial, στα Χανιά.                                                                                                                        

Τα Χανιά, ο  τόπος όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση και οι διάφοροι πολιτισμοί συνυπάρχουν αρμονικά. Μίνωες, αδηφάγοι κατακτητές και σύγχρονοι Έλληνες, όλοι έχουν αφήσει τα σημάδια τους στη μοναδική προσωπικότητα της πόλης που συνδυάζει την παράδοση, την φιλοξενία και τον πολιτισμό .

Συμπληρώνοντας τα 30 έτη από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, από 25 πρωτοπόρους και εμπνευσμένους αναισθησιολόγους που – αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες εκείνης της εποχής – συνέστησαν την Ελληνική Εταιρεία Πόνου, έχουμε την υποχρέωση κοιτάζοντας προς το μέλλον να πάρουμε μαζί τα μαθήματα του παρελθόντος.

Στην πορεία μας αυτή βρίσκουμε πολλά κοινά με το πιο μικρό πουλί του κόσμου, το κολιμπρί, που σύμφωνα με το μύθο, στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς στο δάσος,  και ενώ όλα τα ζώα έτρεξαν να σωθούν, αυτό  πήρε μια στάλα νερό στο ράμφος του και πέταξε προς τη φωτιά, γνωρίζοντας ότι μόνο του δεν μπορούσε να τη σβήσει…το ήξερε αλλά έκανε αυτό που του αναλογούσε.

Έκτοτε αποτελεί σύμβολο πνευματικής αφοσίωσης και σωματικής αποφασιστικότητας για την επίτευξη ενός στόχου. Αντίστοιχα, σε ένα σύγχρονο παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον με περιορισμένους πόρους και ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη, ηθική επιταγή για όλους τους επαγγελματίες υγείας αποτελεί η αναγνώριση της διαχείρισης του πόνου ως ανθρώπινο δικαίωμα. Ο αγώνας μας για την ανακούφιση του πόνου και τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι σε αντίξοες συνθήκες θα βοηθήσει την ιατρική να επιστρέψει  στις ανθρωπιστικές  της ρίζες.

Σήμερα που καταγράφεται σημαντική πρόοδος στις επιστημονικές μεθόδους που επιστρατεύονται προκειμένου να ανακουφίσουν τους συνανθρώπους, είναι αναγκαία όσο ποτέ, η ανταλλαγή απόψεων, ο διάλογος και η παρουσίαση των νέων ερευνητικών δεδομένων. Για το λόγο αυτό, το επιστημονικό μας πρόγραμμα καταρτίστηκε έτσι ώστε να αναδειχθούν  σύγχρονα θέματα, όπως είναι η σύνθετη σχέση ανάμεσα στο φυσικό  και ψυχοκοινωνικό  περιβάλλον και η αντίληψη και εμπειρία του πόνου, καθώς ο πόνος φαίνεται ότι μπορεί να τροποποιηθεί  επιγενετικά  τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Θα συζητηθούν πιθανοί μηχανισμοί και ερμηνείες για τις διαφορές στην εμπειρία και αντιμετώπιση πόνου μεταξύ διαφορετικών εθνικών/φυλετικών ομάδων, προβάλλοντας την πολιτισμική παράμετρο της σύνθετης εμπειρίας του πόνου. Θα προβληθεί το δικαίωμα των ασθενών στη γνώση και συμμετοχή στο σχεδιασμό της διαχείρισης του πόνου τους. Θα αναφερθούν νεότερες θεραπείες  καθώς και ο ρόλος των ενδογενών οπιοειδών και κανναβινοειδών στην τροποποίηση της εμπειρίας του πόνου αλλά και τα νεότερα δεδομένα για την ορθή χρήση των εξωγενών οπιοειδών και κανναβινοειδών στην αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιο πόνο. Θα συζητηθούν οι ενδείξεις για τις επεμβατικές τεχνικές και μέσα από ένα μεγάλο αριθμό φροντιστηρίων και κλινικών περιπτώσεων θα απαντηθούν ερωτήματα σε προβλήματα της καθημερινής κλινικής πρακτικής όλων όσων ασχολούνται με την ανακούφιση του πόνου.

Στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας, έχουν προσκληθεί για να συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Η συμβολή και η ενεργός συμμετοχή σας στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αλγολογίας αποτελούν κύρια συστατικά της επίτευξης των στόχων του Συνεδρίου μας.

Στο παρακάτω link, μπορείτε να βρείτε το event που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα μας https://myrtalycongress.gr/event/algology2024

Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

Αθηνά Κολοτούρα

Αναισθησιολόγος,

Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος,

& Μονάδας Πόνου

Γ.Ν. Ελευσίνας ”ΘΡΙΑΣΙΟ”