Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Older and Better. Μια αφηγηματική ανασκόπηση σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για τη βελτιστοποίηση της προσαρμογής στον πόνο στο τέλος της ζωής τους.

Older and Better: A Narrative Review of Successful Aging and Adaptation to Pain in Late Life https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39353109/

«Συνήθως, η αυτοαξιολογούμενη ποιότητα ζωής ήταν πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενα εγώ, ως γιατρός, δεδομένων των ασθενειών και αναπηριών που αναφέρατε». -Ben Eiseman, MD, με βάση μια έρευνα σε ογδοντάχρονους συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Yale.

Υπόβαθρο: Ο έλεγχος του χρόνιου πόνου αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για τους ηλικιωμένους- είναι ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα ιατρικά προβλήματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει το 60%-75% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου είναι ακόμη υψηλότερος σε όσους ζουν σε οίκους ευγηρίας ή γηροκομεία. Με βάση επιδημιολογικά δεδομένα, ο επιπολασμός του χρόνιου πόνου είναι ευθέως ανάλογος με την ηλικία και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Τουλάχιστον ένας στους 3 ασθενείς άνω των 65 ετών αναφέρει σημαντικό εν εξελίξει πόνο, ο οποίος συχνά δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Παρά αυτόν τον υψηλό επιπολασμό του χρόνιου πόνου στους ηλικιωμένους, η συνεχής έρευνα πάνω στη γήρανση μας διαφωτίζει στο πώς μπορεί να μειωθεί το «υποφέρειν». Η υγιής γήρανση δεν είναι σχήμα οξύμωρο. Η επιτυχής γήρανση και η προσαρμογή στον χρόνιο πόνο περιλαμβάνουν παρόμοιους ιατρικούς, ιδιοσυγκρασιακούς, συμπεριφορικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με χρόνιο πόνο αντιμετωπίζουν καλά τεκμηριωμένες πολιτισμικές προκαταλήψεις, φόβο και κλινική απαισιοδοξία – αλλά η προσαρμοστική αντιμετώπιση είναι μια ρεαλιστική προσδοκία.

Στόχοι: Η παρούσα αφηγηματική ανασκόπηση έχει ως στόχο να συνοψίσει τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για τη βελτιστοποίηση της προσαρμογής στον πόνο στο τέλος της ζωής τους.

Σχεδιασμός της μελέτης: Η παρούσα είναι μια αφηγηματική ανασκόπηση μιας βιβλιογραφικής αναζήτησης στο PubMed από το 1947 έως τις 4 Μαρτίου 2024.

Μέθοδοι: Πραγματοποιήθηκε μια βιβλιογραφική αναζήτηση στο PubMed που αφορούσε τα έτη από το 1947 έως τις 4 Μαρτίου 2024 χρησιμοποιώντας συνδυασμούς των όρων αναζήτησης pain, chronic pain, persistent pain, aging, elderly, and coping. Τα σχετικά άρθρα προέκυψαν επίσης από την προσεκτική εξέταση των παραπομπών στα άρθρα που εντοπίστηκαν κατά την αναζήτηση.

Αποτελέσματα: Συγκεντρώθηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι ηλικιωμένοι για να βελτιστοποιήσουν την προσαρμογή στον πόνο στο τέλος της ζωής τους. Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των ηλικιωμένων και των νεότερων ατόμων στις στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τον χρόνιο πόνο. Επιπλέον, εντοπίστηκε σημαντική επικάλυψη μεταξύ των στρατηγικών και των ενεργειών που χρησιμοποιούν τα ηλικιωμένα άτομα για να αντιμετωπίσουν τον πόνο και των στρατηγικών και των ενεργειών που χρησιμοποιούνται για την επιτυχή προσαρμογή στη διαδικασία γήρανσης- αυτές οι ομοιότητες καταδεικνύουν μια σύνδεση αυτών των διαδικασιών προσαρμογής και έχουν κλινική χρησιμότητα. Παρουσιάζονται επίσης 2 περιπτώσεις που καταδεικνύουν τη σημασία αυτών των παραγόντων για τη θεραπεία ηλικιωμένων ασθενών με χρόνιο πόνο.

Περιορισμοί: Η βιβλιογραφική αναζήτηση περιορίστηκε στην PubMed, η οποία απέκλεισε τις βάσεις δεδομένων ψυχολογίας.

Συμπεράσματα: Ο χρόνιος πόνος είναι συχνός στους ηλικιωμένους και δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλικιωμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από την καθοδήγηση προς συγκεκριμένες στάσεις και ενέργειες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τον επίμονο πόνο. Η επιδημιολογική βιβλιογραφία και η βιβλιογραφία της γήρανσης περιγράφουν στάσεις και συμπεριφορές που διευκολύνουν την υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Τα δεδομένα από τη γεροντολογία και από την έρευνα για τον χρόνιο πόνο σε ηλικιωμένους ασθενείς συγκλίνουν σε παράγοντες που είναι κοινοί για την καλύτερη προσαρμογή τόσο στη γήρανση όσο και στον πόνο σε προχωρημένη ηλικία. Περιγράφονται αυτοί οι κοινοί παράγοντες, οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ως παράγοντες θεραπείας, χαρακτηριστικά, στάσεις και ενέργειες. Παρουσιάζονται δύο περιπτώσεις για να καταδειχθούν αυτές οι έννοιες.

Λέξεις-κλειδιά: γήρανση, αντιμετώπιση, στρατηγικές αντιμετώπισης, ηλικιωμένοι, πόνος σε προχωρημένη ηλικία, χρόνιος πόνος.

Δείτε περισσότερα …